Afhængig af alkohol?

Drikker jeg for meget? Er jeg alkoholiker?

I Danmark har alle ret til gratis alkoholbehandling og du kan læse mere om vores tilbud her (link til behandling).

 

I Brøndby behandlingscenter vil du blive tilbudt en lægesamtale når du indskrives i behandling. Lægen vil hjælpe dig med at afklare om du har et skadeligt stort forbrug, eller er afhængig af alkohol samt om du vil have brug for lægelig behandling sammen med dit samtaleforløb.

 

Hvornår er man afhængig af alkohol? 

Typisk har personen over en lang periode haft et problematisk forhold til alkohol, der gradvist er blevet forværret. Alkohol er nemlig ikke stærkt vanedannende, i modsætning til fx. cigaretter. Det tager tid at opbygge en afhængighed til alkohol og udvikles typisk over lange perioder med tiltagende indtag af alkohol.

 

Tegn på at du kunne være afhængig af alkohol.

Abstinenser

Udviklingen af fysiske abstinenssymptomer sker over længere tid. De opleves som fx. uro, rastløshed, sved og hjertebanken, når alkoholindtaget stopper eller du prøver at nedsætte dit alkoholindtag. Du kan også opleve at du bliver nødt til drikke alkohol for at ophæve de fysiske abstinenssymptomer.

 

Trang

Trang viser sig ved et stærkt ønske om at indtage alkohol. Trangen er stærkere end din fornuft og viljestyrke.

 

Tolerans

Toleransudvikling betyder, at du indtager større og større mængder alkohol for at opnå den samme effekt, som du tidligere fik ved lavere doser af alkohol.

 

Kontroltab

Kontroltabet betyder, at du har en svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen af alkohol. Det kan føre til indtagelse af meget store mængder alkohol, som kan føre til blackouts og at du havner i meget dårlige situationer.

 

Fortsat drikkeri efter kendt skadevirkning

Det vil sige at du fortsætter med at drikke alkohol på trods af erkendt skadevirkning eller viden om klare, skadelige konsekvenser af alkoholindtagelse med alvorlig sundhedsrisiko.

 

Alkohol får en dominerende rolle i dit liv

Alkoholen får en dominerende rolle i dit liv, med hensyn til prioritering og tidsforbrug og påvirker også dit sociale liv. Det medfører problemer i hjemmet, på arbejdet eller i fritiden. Det betyder også en tiltagende ligegyldighed over for andre glæder og interesser på grund af indtagelse af alkohol. Dertil et øget forbrug af tid på indtagelse af alkohol og til at komme sig over alkoholens virkning.

Du kan tage alkoliniens alkoholtest her

Sidst opdateret den 14. februar 2022